Η Μαριέττα Καλλονά είναι μισή γιαπωνέζα, μισή Ελληνίδα και μεγάλωσε στο Λονδίνο. Η αγάπη της για την θάλασσα την οδήγησε να σπουδάσει θαλάσσια βιολογία. Ανάμεσα στις δουλειές που έκανε ξεχωρίζουν η απασχόληση της σε ένα ενυδρείο στο Τόκιο και η περίθαλψη των θαλάσσιων χελωνών στην Αθήνα, όπου για ένα διάστημα 14 μηνών έζησε σε ένα βαγόνι τρένου δίπλα στην θάλασσα.

Ήταν τότε που συνειδητοποίησε ότι αυτό που απολαμβάνει περισσότερο είναι να δουλεύει με τα χέρια της και μαζί με άλλους ανθρώπους. Αυτό την οδήγησε σε αλλαγή πορείας. Πλέον εργάζεται με μια ποικιλία από μέσα, που συμπεριλαμβάνουν σχέδιο, κατασκευή χειροποίητου χαρτιού, παπιέ μασέ, οριγκάμι, χαρακτική και μεταξοτυπία. Διοργανώνει εργαστήρια χειροποίητου χαρτιού για ενήλικες και κατασκευών για παιδιά. Είναι περήφανη μητέρα δυο κοριτσιών και βρίσκεται στο στοιχείο της όταν συνεργάζεται δημιουργικά με άλλους.

 

 

 

 

 

 

 

 

Συμμετοχή

Κατασκευές με τα παιδιά 5-10 χρονών, κάθε Δευτέρα στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης, Νοέμβριος 2016 - Μαίος 2017

Χάρτινα πυροτεχνήματα / Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017 | 17.00-19.00
Εργαστήριο για ενήλικες
Με αφορμή την Κινέζικη Πρωτοχρονιά, ελάτε να συμμετάσχετε σε ένα εργαστήριο κατασκευής χάρτινων φαναριών και να δημιουργήσετε ένα φαναράκι με ξυλαράκια και χρωματιστά χαρτιά με την τεχνική του παπιέ μασέ (συμπιεσμένο χαρτί). Τα φωτισμένα φαναράκια θα μας μαγέψουν τη νύχτα!
Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Μαριέττα Καλλονά & Μύρνα Εσκαλάντε, εικαστικοί

Ο χορός του δράκου / Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017 | 17.00-19.00
Εργαστήριο για παιδιά
Το κινέζικο Νέο Έτος είναι η πιο σημαντική γιορτή στην Κίνα που τιμάται με πολυήμερους εορτασμούς! Με αφορμή λοιπόν την Κινέζικη Πρωτοχρονιά, σας προσκαλούμε σε ένα εργαστήριο για να φτιάξουμε έναν δράκο αετό, με γυαλιστερό χαρτόνι και χαρτιά που θα χρωματίσουμε μαζί, και να τον δούμε να ζωντανεύει και να πετάει. Ελάτε να μάθουμε την κινέζικη παράδοση και να διασκεδάσουμε δημιουργικά!
Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Μαριέττα Καλλονά & Μύρνα Εσκαλάντε, εικαστικοί
(για παιδιά 4-8 ετών)

Ο Μαγικός Κήπος / Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Σάββατο 03 Σεπτεμβρίου 2016, 16.00-21.00
Ανοιχτό εργαστήριο origami για παιδιά 4 ως 12 ετών! Κατασκευάσαμε πουλάκια, βατραχάκια, έντομα, λουλούδια και άλλα πλάσματα με όμορφα, χρωματιστά origami χαρτιά.
Υλοποίηση: Μαριέττα Καλλονά & Μύρνα Εσκαλάντε
Ελεύθερη είσοδος
www.snfcc.org/visitors-center/events/2016/09/magical-garden-0309/?lang=el


Βασικές αρχές μεταξοτυπίας / Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Σάββατο 7 Μαΐου & 11 Ιουνίου 2016, 11:00-14.00
Οι πρώτες «εκτυπώσεις» που έχουν καταγραφεί στην ιστορία του ανθρώπου, έγιναν με τα χέρια του πάνω σε βράχους σπηλαίων. Ακουμπώντας το χέρι του και φυσώντας χρώμα με το στόμα, ο άνθρωπος άφησε το σημάδι του στον χώρο και το χρόνο. Στο εργαστήριο αυτό, οι συμμετέχοντες αφήνουν τα δικά τους αποτυπώματα, αντλώντας έμπνευση από την αρχιτεκτονική του ΚΠΙΣΝ. Με τη χρήση των βασικών αρχών της Μεταξοτυπίας, τυπώνουν μια συλλεκτική σειρά αφισών και ανακαλύπτουν πώς η τέχνη και η τεχνική της μεταξοτυπίας υπάρχει στην καθημερινότητα μας.
Για το εργαστήριο θα διατεθούν τελάρα για εκτύπωση. Οι συμμετέχοντες μπορούν να φέρουν προσωπικά αντικείμενα με λείες επιφάνειες, προς εκτύπωση, όπως ύφασμα, μπλουζάκια, τσάντες, ξύλο.
Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Μανώλης Αγγελάκης/ tind, μεταξοτύπης & Μαριέττα Καλλονά, χαρτοποιός

Ελεύθερη είσοδος
www.snfcc.org/visitors-center/events/2016/06/visitors-centereventsback-to-basics11-06-2016/?lang=el


Support your local artists / Bios Ρομάντσο
15-16 Δεκεμβρίου 2015, 17.00 -23.00
Λίγο πριν την εορταστική περίοδο μια ιδιαίτερη δημιουργική παρέα αποτελούμενη από τους Μανώλη Αγγελάκη, Βασίλη Γεωργίου, Κώστα Θεοχάρη, Μαριέττα Καλλονά και Πάρι Κούτσικο σας προσκαλεί σε μια έκθεση μεταξοτυπίας και πειραματισμού.
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν παλαιότερες δουλείες των καλλιτεχνών καθώς και ακυκλοφόρητες οι οποίες θα διατίθενται σε εορταστικές τιμές.
Παράλληλα θα λειτουργεί ένα μικρό εργαστήριο παραγωγής, σχεδιασμού και εκτύπωσης συλλεκτικών, και περιορισμένων στον αριθμό, εορταστικών καρτών, με την μέθοδο της μεταξοτυπίας.
Ελεύθερη είσοδος

www.romantso.gr/show_event.php?id=524


45 εικαστικοί κι 60 καλλιτέχνες αγκαλιάζουν την Συν-ύπαρξη
12 Δεκεμβρίου 2015 - 15 Ιανουαρίου 2016
Σύγχρονοι καταξιωμένοι δημιουργοί από τον χώρο τον εικαστικών, των μουσικών, των ποιητών, των λογοτεχνών, προσφέρουν αφιλοκερδώς τα έργα τους στο «Δίκτυο της Συνύπαρξης», έναν φορέα Εθελοντών του τομέα της Ψυχικής Υγείας που επί 5 χρόνια διαθέτουν όλη τους την ψυχή και τον χρόνο για να στηρίξουν τους αδύναμους ψυχικά πάσχοντες, οι οποίοι λόγω απουσίας εισοδήματος δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Οι εθελοντές της Συνύπαρξης, ψυχίατροι, ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές, εικαστικοί θεραπευτές και Σύμβουλοι προσφέρουν χωρίς καμία αμοιβή ή καμία επιχορήγηση από οπουδήποτε τις υπηρεσίες τους και στους πρόσφυγες καθώς στους άστεγους συνανθρώπους μας.
Όλα τα έργα θα έχουν ενιαία τιμή, ορισμένη στα 60 ευρώ και θα πωληθούν όλα υπέρ της ενίσχυσης των δράσεων της «Συνύπαρξης». Αποτελεί μια θαυμάσια ευκαιρία να αποκτήσετε ένα έργο πολλαπλάσιας αξίας σε μία ιδιαίτερα χαμηλή τιμή.
Η έκθεση εγκαινιάζεται στον φιλόξενο χώρο του «Δικτύου Συνύπαρξη», Πατησίων 71 & Αλεξάνδρας στις 12 Δεκεμβρίου, Σάββατο.

www.toportal.gr/?i=toportal.el.politismos&id=9319


Ένα βιβλίο για τον Αίσωπο από τα χέρια των παιδιών / ONASSIS ΣΤΕΓΗ
10 Σάββατα, Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2015
Μια φορά και ένα καιρό ήταν ένα εργαστήριο, όπου τα παιδιά είχαν την εξής αποστολή: αντλώντας έμπνευση από τους μύθους του Αισώπου, να ταξιδέψουν στο μαγικό κόσμο της μυθοπλασίας, να δώσουν εικόνα στους μύθους με τη φαντασία τους και –γιατί όχι;– να τους κάνουν βιβλίο!
Το εργαστήριο αυτό γίνεται φέτος πραγματικότητα στη Στέγη, μέσα από απλά βήματα:
Εν αρχή ην ο λόγος…
Ακούγοντας αφηγήσεις γνωστών μύθων του Αισώπου, τα παιδιά αναπτύσσουν τη γλωσσική τους δεξιότητα με νέες λέξεις, ενώ χτίζουν τις δικές τους εικόνες χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους!
Από το λόγο στην… εικόνα
Με ζωγραφική, χειροτεχνία και κολάζ, τα παιδιά εικονοποιούν ομαδικά τους πρωταγωνιστές κάθε μύθου, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα την ιστορία της εικονογράφησης.
Τι έκφραση να έχουν άραγε ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας;
Επόμενο βήμα: η τυπογραφία και η σελιδοποίηση
Ως μικροί γραφίστες, τα παιδιά σχεδιάζουν όλα μαζί το βιβλίο τους: κείμενα κα εικόνες τοποθετούνται στις σελίδες με στόχο την ομαλή ροή της αφήγησης.
Ποια είναι η αναλογία κειμένου και εικόνας; Ποια γραμματοσειρά χρησιμοποιούμε;
Πώς δίνουμε «χρώμα» και χαρακτήρα στη σελίδα;
Στη συνέχεια, οι μικροί μας δημιουργοί ετοιμάζουν το εξώφυλλο του βιβλίου, δημιουργώντας ένα δικό τους φύλλο χειροποίητου χαρτιού από φυτά, ανακυκλωμένα χαρτιά και άλλα υλικά – μια διαδικασία που παραμένει ίδια εδώ και 3.000 χρόνια!
Και τέλος, φτάνουμε στην εκτύπωση του βιβλίου, που γίνεται με τη μέθοδο της μεταξοτυπίας, την αρχαιότερη εκτυπωτική μέθοδο. Τα παιδιά θα επισκεφθούν ένα επαγγελματικό εργαστήριο μεταξοτυπίας, όπου θα παρακολουθήσουν από κοντά το βιβλίο τους να εκτυπώνεται…
Η αποστολή των παιδιών στέφθηκε με επιτυχία! Ποιο θα ήταν, κατά τον Αίσωπο, το ηθικό δίδαγμα; Όσο και αν το αποτέλεσμα είναι μοναδικό για κάθε μικρό δημιουργό, τίποτα δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τη συνεργασία της ομάδας…
Συντελεστές:
Μανώλης Αγγελάκης - Tind: μεταξοτύπης
Βασίλης Γεωργίου: γραφίστας
Κώστας Θεοχάρης: εικονογράφος
Γεωργία Καγιά: αφηγήτρια παραμυθιών, κουκλοποιός
Μαριέττα Καλλονά: χαρτοποιός

www.sgt.gr/gre/SPG1477/


Συνεργαστήριον

20 December 2014 - 31 July 2015
«Τα κακά νέα είναι ότι τίποτα δεν κρατάει για πάντα, τα καλά νέα είναι ότι τίποτα δεν κρατάει για πάντα.»
Το Συνεργαστήριον συμμετέχει στην δράση «Traces of commerce» σε ένα από τα καταστήματα της Στοάς Εμπόρων, στην οδό Βουλής.
Μοντέρνο ατελιέ σχεδιασμού, καλλιγραφίας, επιγραφοποιείο, εκτυπωτικό εργαστήριο και εκθετήριο. Κάθε δεύτερο Σάββατο ανά μήνα, το Συνεργαστήριον θα προσκαλεί το κοινό να συμμετέχει σε εργαστήρια συνεργασίας-εκμάθησης χειροποίητου χαρτιού, εικονογράφησης, χαρακτικής, τυπογραφίας και μεταξοτυπίας.
Κατά την διάρκεια επαναχρησιμοποίησης του χώρου στόχοι είναι η παραγωγή και καταγραφή προσωπικών και ομαδικών εργασιών μέσα σε ένα κοινής χρήσης εργαστήριο. Μετά το πέρας του χρόνου παραδίδουμε έναν καθαρό και όσο μπορούμε λειτουργικό χώρο στην επόμενη ομάδα που θα συνεχίσει.
Δεν είμαστε ομάδα, κολεκτίβα, εταιρία. Είμαστε μια συμπληρωματική δράση ανταλλαγής δυνατοτήτων, ικανοτήτων και γνώσεων στην καθημερινότητα της επαγγελματική μας δραστηριότητας και προσωπικότητας μας.
Διατηρούμε και εξελίσσουμε εαυτούς και συνεργάτες μέσα την μέσα από την μελέτη, την καταγραφή και την ανάλυση της κουλτούρας μας μέσα στον χώρο και τον χρόνο.
Δημιουργούμε, αντιγράφουμε, παράγουμε τις ανησυχίες, τα συμπεράσματα, τις ερωτήσεις μας με άξονα την προσωπικότητα μας και την συνεργασία μας.
Συνεργαστήριον: Μανώλης Αγγελάκης / Χρύσανθος Αγγελάκης / Βασίλης Γεωργίου / Κώστας Θεοχάρης / Μαριέττα Καλλονά / Σέργιος Κοτσόβουλος / Πάρις Κούτσικος / Ολυμπία Λιόνη / Χρήστος Μακρυδάκης
και συνεργάτες
www.facebook.com/synergastirio


Glow in the dark / Παράξενες πόλεις: Αθήνα / Διπλάρειος Σχολή / ONASSIS ΣΤΕΓΗ
Παρασκευή 22 Μαΐου 2015 | 19:00-22:00
Φωσφορίστε! Workshop μεταξοτυπίας από την ομάδα TIND, για παιδιά και ενήλικες, με χρώματα που φωσφορίζουν στο σκοτάδι της πόλης. Θα τυπώσουμε πάνω σε παλιούς χάρτες και αφίσες της πόλης.

www.sgt.gr/gre/SPG1269/


Paper Projects! /
Hello Future! / ONASSIS ΣΤΕΓΗ
21-22 Μαρτίου 2015 16:00-18:00
Paper Projects! με τη Μαριέττα Καλλονά. Ένα δημιουργικό εργαστήριο για όλη την οικογένεια. Ελάτε και φτιάξτε ρομπότ από χαρτί. Χρωματίστε, κολλήστε, φανταστείτε.
(Για παιδιά ηλικίας 5-10 ετών και τους γονείς τους).
και στήριξη για:
Live Screen-Printing «Το μέλλον δεν έχει ακόμη τυπωθεί» 12:00-20:00
Ελάτε να το τυπώσουμε το μέλλον μαζί! Η ομάδα TIND σας ξεναγεί στη μαγεία του screen printing και σας μαθαίνει τεχνικές εκτύπωσης πάνω σε υφασμάτινες τσάντες και αφίσες!

www.sgt.gr/gre/SPG1060/

under construction:
Print it Yourself Seminars and Workshops
(silkscreen printing) March 2015. https://www.facebook.com/PIYSeminars
With Manolis Angelakis, Fuzz Ink, Iliana Galazoula, Marietta Kallona, Adela Konomi & Antonis Daktilidis

"Wind Within"
exhibition with Jana Tziveleki and Napoleon Tzanetos at Fo Kia Nou 24/7, Nov. 8th - Dec. 5th 2014

Papermaking workshop
at the 8th Animart Experiential art school, Monodendri, July 2014

"Embroidery Circle" @ Fo Kia Nou 24/7
, run by Blanka Amezkua, started June 2014

Engraving group exhibition
at the Ergastiria Texnis, Agia Paraskevi, June 2014

Support for "Polemical notices"
Typography and silkscreen workshop carried out by Tind and V. Georgiou. Traces of Commerce, May 2014

Papermaking workshop
with the Silk Bastards, March 2014

Origami / paper creations
with children 5-12yrs at their school at their xmas celebtrations, 2010-2013

Scenery for "Through the looking glass and what Mira found there"
, Martinos Gallery, Athens, December 2013

Engraving Group exhibition with the Ergastiria Texnis
, Agia Paraskevi at Technopolis Gazi, July 2013

"Zoo"
group exhibition, Martinos Gallery, April 2013

"All in Red"
group exhibition, Martinos Gallery, March 2012

"RRRIPP!! Paper Fashion"
by ATOPOS, 2-day closing celebration, Benaki Museum, April 2007

* press *
Paper creations - Idaniko Spiti, December 2011 by Dossy Iordanidou, photo: Takis Spiropoulos
A paper world - Kathimerini, Gynaika, February 2010 by Marina Douni, photo: Katerina Kotti
Neither real or plastic, a paper fir tree - Kathimerini OIKO 2008
"Decorations from the galleries" 6 Athenian artists inspired by the Christmas spirit - Kathimerini, December 2007 by Dossy Iordanidou, photo: Kanaris Tsiganos
Presents - Eleftherotipia, December 2006 (by Pari Spinou)


 

 

 

 

 

 


© all rights reserved | yeti toys
contact yeti.toys@gmail.com